Trampolinespringen

Je voelt je als een vogel in de lucht. Afzetten en hup…hoog, steeds hoger zweven. Wentelen, draaien, schroeven. Zo zweef je door de lucht. Neerkomen op de verende mat en hup…weer hoog! Een salto, gestrekt of gehurkt vlieg je door de lucht. Heerlijk steeds hoger en hoger zweven. Dat is trampolinespringen.

Oefenen

Om hoge, maar vooral mooie sprongen en salto’s te maken, moet je al je spieren perfect kunnen beheersen. En dat lukt alleen door te oefenen, veel te trainen. Al springende leer je je spieren te beheersen en te coördineren. Je verfijnt je gevoel voor evenwicht, ruimte, tempo en ritme.

Wedstrijden

De KNGU organiseert verschillende soorten wedstrijden. Zoals ploegenwedstrijden, waarbij een ploeg bestaat uit 4 dames of heren. Ieder springt tien verplichte figuren en twee keuze-oefeningen; de oefeningen worden beoordeeld naar moeilijkheidsgraad en uitvoering van de sprongen. Bij synchroonwedstrijden springen twee dames of heren precies tegelijkertijd en even hoog. Mooi om te zien, leuk om te doen! Er zijn competities, nationale kampioenschappen, Europese en Wereldkampioenschappen in trampolinespringen.

Trampoline

De trampoline is een nylon mat met gevlochten banden. De mat hangt met stalen veren in een metalen frame. De randen zijn afgedekt met beschermkussens. Trampoline-springen kan hoog, heel hoog gaan. De sportzaal waar in wordt getraind moet dan ook minstens 8 meter hoog zijn. Om spectaculaire sprongen te leren waarbij je die 8 meter ook gebruikt om vele salto’s en schroeven te maken, is er soms een gordel boven de trampoline. Daarmee kun je op een veilige manier nieuwe sprongen maken..

Dubbele minitramp

Een leuke variatie van springen is de dubbele minitramp: een schuine minitramp met daarachter een vlakke. Op dit toestel maak je twee sprongfiguren achter elkaar. Springen op dubbele minitramp is ook een wedstrijdsport, zelfs een onderdeel van de Europese en Wereldkampioenschappen.

Sponsoren

 
UNIS
OrangeGas