Icoon van peutergym neemt afscheid

Op 23 februari jl heeft Maria van der Hoek, bekend bij vele generaties peuters en hun ouders, afscheid genomen als juf van de peutergym bij WIK-FTC. De laatste lessen in de speelzaal van Het Kompas en De Burcht waren als een warme douche voor deze peuterjuf in hart en nieren.

Gestart in 2006 onder de vlag van Caleidoscoop in samenwerking met Sportvereniging WIK-FTC heeft zij in de afgelopen 12 jaar honderden peuters van 2 tot 4 jaar de beginselen van goed bewegen met veel plezier bijgebracht. Wat begon met 2 groepen peuters in De As met wisselende opkomsten is uitgegroeid tot een vast patroon voor meer dan 50 peuters per week: een klein uur gymmen bij juf Maria. Het is mooi om te zien wat deze kinderen na enige tijd kunnen en durven. In al die jaren heeft ze op diverse plekken in Heerenveen deze beweeglessen verzorgd: zowel in Midden (de As, de Kempenaer, de Letterbeam) als op de Greiden (de Ynlaet, later Atlas, de Ljepper, het Kompas) en in Oudeschoot (de Wijngaard) en in Skoatterwald (de Burcht). En hoe leuk was het om na jaren een peutergymmer in de krant te zien staan op het podium bij een turnwedstrijd!

Sinds 2011 is de peutergym volledig onder de vlag van WIK-FTC verder gegaan. Af en toe waren er samenwerkingsprojecten met andere organisaties, zoals met peuterspeelzaal Het Mierennest en met de kinderopvang van de Buitenkans. De PR voor de peuter-gymlessen was bij Maria in goede handen: via Facebook en stukjes in de krant en door middel van een lezing bij kinderopvang het Bernetreintsje werden vele ouders geattendeerd op het belang van goed en soepel leren bewegen onder goede begeleiding. Toen vanuit de landelijke bond KNGU het nijntje Beweegdiploma werd gelanceerd, sprong Maria met WIK-FTC daar direct op in en sinds enkele jaren worden aan het einde van het seizoen tientallen peuters (en kleuters) met een echt diploma beloond voor wat ze in de lessen geleerd hebben. Dit is elke keer weer een feestje om mee te maken! WIK-FTC is de enige vereniging in Heerenveen die gecertificeerd is om het nijntje Beweegdiploma uit te geven. Een zwemdiploma is de normaalste zaak van de wereld, een beweegdiploma zou dat ook moeten zijn.

Behalve de wekelijkse lessen waarin de peuters kunnen klimmen, klauteren, balanceren, rollen en dansen, waren er ook aparte themalessen. Speciaal waren elk seizoen de Pietengym, de Oranje Koningsgym en de afsluiting van het seizoen in de speeltuin. En als onderdeel van de Sportvereniging deden de peuters mee aan de uitvoeringen van WIK-FTC in 2008 en 2016. Wat een schatjes, die kleine kabouters en kleine wilde dieren! Dankzij de goede zorgen van Maria speelden ook de jongste leden hun eigen rol daarin.

Het afscheid van Maria van der Hoek was eventjes slecht nieuws voor de vereniging. Het goede nieuws is dat de peuytergymlessen vanaf 1 maart doorgaan onder leiding van de nieuwe peuterjuf Hielkje Meijer. De lessen zijn nu in de speelzaal van CBS Het Kompas op dinsdag van 9.30 – 10.15 en van 10.15 – 11.00 uur. Alle peuters van harte welkom! Meer info is te vinden op www.wik-ftc.nl/disciplines/peutergym.