WIK-FTC turnsters nemen medailles mee uit Nijmegen

Het laatste weekend van het jaar staat voor de turnsters van WIK-FTC in het teken van het Kersttoernooi in Nijmegen. Deze jaarlijkse toestelwedstrijd wordt georganiseerd door De Hazenkamp Gymsports en dit jaar voor het eerst in de nieuwe hal de Sportqube.

Zaterdagavond rond zeven uur begon de wedstrijd voor de senioren C; Welmoed Kramer en Eline Bos met sprong als eerste toestel. Dit ging redelijk, met een paar kleine schoonheidsfoutjes. Op de brug turnde Welmoed een fantastische losom handstand en scoorde met haar oefening het hoogste cijfer: goud! Op balk moest ze helaas dit evenwichtstoestel twee keer voortijdig verlaten. Eline liet juist een heel stabiele balkoefening zien en turnde zich hiermee naar de tweede plaats: zilver!

De oefeningen op vloer waren voor beide dames nog niet helemaal vlekkeloos, maar desondanks rolden er zeer behoorlijke scores uit. Eline haar vloerscore was zelfs zo behoorlijk dat ze prompt het hoogste cijfer noteerde: goud!

De volgende dag mochten de eerste en tweede divisionisten aantreden. In de categorie junior C waren dat Elbrecht Scholten en Roselin de Vries. Ze begonnen op de sprong en Elbrecht liet 2 nette sprongen zien. Op de brug turnde Roselin een keurige oefening en noteerde een vierde plaats. Op de balk had Elbrecht een nieuwe verbinding en ze bleef ermee op de balk staan, goed gedaan! Roselin viel helaas een keer van de balk, maar werd desondanks toch nog vierde. Het afsluitende onderdeel de vloer verliep voor beide dames wisselend: sommige onderdelen heel goed en andere elementen hebben nog wat oefening nodig.

Bij de senioren Categorie A deden Lieke Koldewey en Mirjam Rijpma mee. Het was voor Mirjam helaas geen goeie start, ze kon zich niet op tijd aanpassen aan de vering van de brug. Lieke had een nieuw vluchtelement op de planning staan en die lukte, een mooie opsteker! Met goede moed gingen we verder naar balk, maar het zat Mirjam niet mee. Waar ze altijd stabiel staat moest ze nu bij de losse radslag de balk eerder verlaten wat even een flinke tegenvaller was. Lieke daarentegen turnde een heel solide oefening en wist daarmee een bronzen medaille te winnen. Met Vloer en sprong hebben de meiden de wedstrijd keurig afgesloten.

In de laatste wedstrijd turnden de senioren supplement B. Evelijn van Zwieten, Marle Stork en Milou Sjoerdsma begonnen op balk. Milou, sluit na deze wedstrijd haar turn carrière af en dus mocht ze openen met een hele stabiele oefening op balk waarmee ze een PR heeft gehaald! Evelijn was helaas minder stabiel. Voor Marle was het even inkomen met haar wisselkwart maar uiteindelijk heeft ze een hele goeie oefening geturnd en begint ze er zelfs al aan te wennen dat ze nog eens zonder bibberen de oefening kan voltooien. Vloer werd door alle drie de dames vol overtuiging geturnd met uiteindelijk een derde plek voor Evelijn. Gezien het een toestel wedstrijd was, heeft Marle gekozen om ivm een blessure geen sprong te turnen. De WIK-FTC meiden overtuigde wel met hun tsukahara, Milou en Evelijn stonden samen op het hoogste podium! Als laatste gingen we naar Brug. Marle kon hier weer voor het eerst haar B afsprong turnen, wat een positief gevoel mee geeft voor ze volgende plaatsing wedstrijd. Evelijn behaalde met haar oefening een 1e plaats. Voor Milou was dit haar afsluitende toestel, Milou we wensen je heel veel plezier met dansen en schaatsen!

Al met al een fijne oefenwedstrijd, op naar de tweede turncompetitie op 12 januari!

Eerste plaatsingswedstrijd voor WIK-FTC-turnsters 3e divisie in Assen.

Zaterdag werd in Assen de eerste plaatsingswedstrijd voor de turnsters uit de derde divisie gehouden. Met deze wedstrijd kan meteen een score neergezet worden voor plaatsing voor de landelijke turnwedstrijden.

Vroeg in de ochtend mochten de senioren meteen aan de slag met hun oefeningen. Voor sommige turnsters nog best lastig om goed wakker te worden, maar met frisse moed begonnen Welmoed Kramer en Eline Bos op het onderdeel vloer. Mooie scores werden neergezet en dit gevoel werd goed vast gehouden gedurende de wedstrijd. Dit resulteerde in een keurige 5e plaats voor Welmoed en Eline mocht de bronzen medaille ophalen. Voor de volgende wedstrijd gaan de dames weer hard werken aan de netheidsscore.

In de derde ronde mochten Femke Pander, Lotte de Jong en Anouk den Heijer hun oefeningen laten zien. Lotte en Anouk zijn dit seizoen een divisie omhoog gegaan en komen nu voor het eerst uit in de landelijke oefenstof, heel spannend!
Het eerste toestel was vloer en het doel was om netjes te turnen. Dit doel is zeker behaald, want Anouk tekende de hoogste score op. Ook Lotte stond te stralen op de vloer, maar kreeg een iets lager cijfer. Op sprong werden er nieuwe sprongen gesprongen met hoge cijfers. Brug was voor beiden een spannend moment, maar ook dit toestel kwamen ze uitstekend door. Tot slot wist Anouk ook op de evenwichtsbalk de hoogste score neer te zetten. Lotte heeft op balk hele mooie persoonlijke doelen behaald.
Anouk heeft een fantastische meerkamp geturnd en mocht de gouden medaille in ontvangst nemen wat resulteerde tot gelukstranen. Lotte heeft laten zien dat ze mee kan draaien op dit niveau. Ze eindige op een welverdiende 10e plek.

Femke startte op de balk en zo’n zenuwentoestel is toch wel lastig om de wedstrijd mee te beginnen. Ze deed dit zeer goed en zette meteen een stabiele oefening neer. Deze positieve stabiliteit wist Femke door te trekken naar de andere toestellen en dit resulteerde in een prachtige 2e plaats.

In de vierde en laatste wedstrijdronde mocht Isa Faber aantreden. Isa begon met een keurige balkoefening; alleen een paar kleine wiebels, maar geen val.
Daarna turnde zij een zeer goede vloeroefening en op het onderdeel sprong deed ze handstandoverslag en een hurksalto met een klein stapje tot stand.
En tenslotte turnde ze een keurige brugoefening, waarmee ze als 4e eindigde in het eindklassement.

Yara de Koning turnde op zondag haar eerste wedstrijd van het seizoen in Assen. Het was met de sneeuw erg glad, maar omdat we vroeg weg zijn graan hadden we alle tijd en kwamen we ruim op tijd binnen om ons goed voor te bereiden met de warming-up. Als eerste toestel stond de balk voor haar klaar. De wedstrijd spanning kon Yara goed beheersen en zorgde ervoor dat ze nog strakker en netter haar oefening kon laten zien. Met een grote glimlach kon ze aan het einde uitstrekken. Ook op vloer en sprong ging het net iets beter dan op de training en dus waren wij als trainer en turnster daar heel tevreden over. Als afsluiter mocht Yara het spits afbijten op de rekstok. De statische houdingen gingen heel goed maar helaas glipte ze met kip net van de stok. Ze heeft zich goed herstelt en haar oefening af kunnen turnen. Op een deelnemersveld van 22 turnsters is ze knap 6e geworden! Op naar de volgende plaatsing wedstrijd in februari!

De turnsters en trainers zijn trots zijn op dit prachtige resultaat.

Turnsters WIK-FTC behalen podium plaatsen in internationaal veld

Op zaterdag 30 juni hebben een aantal van de WIK-FTC turnsters deelgenomen aan het internationale SVOD open toernooi. De turnsters mochten turnen met turnsters uit Spanje, Tsjechië, Duitsland en Amerika! Een hele ervaring ook aangezien er gebruik wordt gemaakt van “groot inturnen”, je turnt eerst een uur in op alle toestellen en daarna start de wedstrijd. Voor elk toestel heb je nog een “one touch”.

De senioren begonnen in de ochtend. Milou Sjoerdsma heeft deze wedstrijd al eerder geturnd en was vooral gefocust op vloer en sprong, haar sterke toestellen, ze kon deze oefeningen tot een super einde brengen! Marle Stork heeft altijd een beetje wedstrijd spanning nodig, wat er voor zorgt dat ze keurige oefeningen turnt met prachtige lange lijnen. Voor Symone Kooistra was het een mooie wedstrijd om na een revalidatie jaar weer in het deelnemersveld te staan met een mooi resultaat. Speciaal was het voor Adana Arojan en Berber Hoekstra, het was voor deze turnsters hun laatste wedstrijd. Helaas stoppen ze aan het eind van dit seizoen. Berber is al bezig met afbouwen van haar trainingen. Met 2 trainingen per week merkte ze dat het al weer een stuk lastiger is om haar oefeningen te continueren, maar dit is prima gelukt! Ook Adana kon haar seizoen mooi afsluiten door zich te plaatsen voor de toestelfinale op brug. Mirjam Rijpma had deze dag hele stabiele cijfers waardoor ze 4e is geworden en zich heeft geplaatst voor de toestelfinale op balk.

In de middag was de wedstrijdvloer voor Lauren Wouda gereserveerd. Alsof deze instapper al jaren op de wedstrijd vloer rondloopt, weet ze precies hoe het werkt. Omdat dit geen KNGU wedstrijd is, kon ze samen met haar trainster Ellen, haar oefeningen personaliseren. Met deze opgewaardeerde oefeningen heeft ze een prachtige wedstrijd geturnd. De dag eindigde met een flink lange wedstrijd in de reeds aardig opgewarmde zaal. Dit maal mochten de junioren Iris Bosman en Elbrecht Scholten proberen om gefocust te blijven. Dat is absoluut gelukt! Beide hebben zich geplaatst voor de toestelfinale op sprong en Iris kon ook een plek in de balk finale opeisen.

Op zondag mocht Mila Isidora bij de jeugd B haar meerkamp draaien.
In deze categorie moest ze turnen tegen meiden van 1 of 2 jaar ouder. Flink wat concurrentie dus, maar ook een enorme uitdaging.
Ze kon er in het begin niet helemaal lekker inkomen en moest zich een val en een weigering op vloer veroorloven.
Sprong ging prima naar behoren, maar ook bij brug kwam het niet helemaal uit de verf vandaag.
Gelukkig wist ze haar wedstrijd af te sluiten met een prachtige balk oefening en kon ze met een opgeheven hoofd de laatste wedstrijd van het seizoen afsluiten.

Na deze ronde was het tijd voor de toestelfinales, waarvoor ze zich zaterdag konden plaatsen tijdens de meerkamp.
Iris Bosman en Elbrecht Scholten hadden zich beide in de sprong finale gesprongen bij de junioren B.
Elbrecht kwam vandaag helaas wat power tekort en kwam er niet lekker overheen.
Iris wist 2 prima sprongen te laten zien, maar de concurrentie was veelte sterk.
Iris had zich ook nog weten te plaatsen voor de balkfinale waar ze dan ook een zeer stabiele oefening liet zien.
Na een tijdje vol spanning wachten kreeg ze uiteindelijk een prachtige bronzen medaille omgehangen!
Mirjam Rijpma mocht bij de senioren B haar kunsten op de balk vertonen.
Dit liet ze dan ook met verve zien en na een fantastische beheerste oefening werd ze beloond met een zeer verdiende gouden plak!

Medailles voor WIK-FTC op Fries Kampioenschap turnen

Afgelopen zaterdag turnden de WIK-turnsters het Fries Kampioenschap meerkamp in Joure.

In de eerste ronde lieten Nynke de Bruin (pupil 2 N3), Marit Jorritsma en Isa Faber (pupil 1 N3) wederom prachtige oefeningen zien. De meiden hebben de afgelopen tijd hard gewerkt en dat was te zien. Marit werd net vierde en Isa zevende. Nynke turnde zichzelf naar een fantastische tweede plaats, zilver voor Nynke!

De laatste ronde van de dag én van het seizoen was voor Welmoed Kramer (senior C), Eline Bos en Roselin de Vries (junior D). Tijdens de trainingen wordt er inmiddels hard getraind voor de nodige upgrades in moeilijkheid. Sommige van deze upgrades lukten vandaag heel goed, sommige hebben nog wat werk nodig. Welmoed werd vandaag knap vijfde in een sterk deelnemersveld. Eline mocht de bronzen plak op komen halen en Roselin werd eerste en daarmee Fries Kampioene! Ze prolongeert hiermee haar titel.

Bondsfinale dames 2e divisie

Anna-Lynn Oostra (junior) en Adana Arojan hadden zich beide geplaatst voor de bondsfinale 2e divisie in Tilburg. Afgelopen weekend was het zover, na een lange reis zaten ze toch wel wat gespannen in de kantine van sportcomplex T-kwadraat, te wachten tot ze konden beginnen. Tijdens de warming-up konden ze de spanning van het gezicht verplaatsen naar de spieren om zich klaar te maken voor het eerste toestel. Anna-Lynn startte op vloer: een super strakke oefening levert haar een mooie 11,6 op! Voor Adana was de start een stuk spannender op balk. Helaas kon ze niet op de balk blijven staan tot haar afsprong en heeft ze gelijk flink wat punten moeten inleveren. Anna ging op sprong als een speer, even wat zenuwen tijdens het inturnen maar Mirjam maakte zich daar niet druk over, met resultaat want het was een goeie tsukahara gehurkt! Adana heeft op sprong haar krachten gespaard, gezien de pijntjes in de benen niet vertrouwd voelde. Een nette half in half uit als resultaat. De brug is voor Adana een toestel waar ze ook goed op kan scoren, helaas heeft de jury haar Zolendraai handstand afgewaardeerd, waardoor er een teleurstellend cijfer op het scorebord kwam te staan. Anna had een super nette oefening op brug, en alles gegeven wat ze in haar heeft, maar miste 2 belangrijke eisen, waaronder de opzwaai handstand binnen 30 graden, waardoor dit een volle punt kostte. Op het laatste toestel kon Adana de punten binnen sprokkelen. Dit keer een mooi en verdiend cijfer als resultaat en een 7e plaats op dit toestel. Voor Anna eindigde de wedstrijd op balk. Nadat ze een wiebel maakte met radslag durfde ze het aan om deze nogmaals te turnen om deze te verbinden met de Arabier. Helaas mocht het niet baten, 2 eisen minder maar een net uitgevoerde oefening! De finale is altijd lastig maar het staan op de finale vloer is een prestatie op zich! Bedankt Symone en Denise voor jullie begeleiding!

 

Op dag 2 stonden de toestel finales op de agenda. Femke Vliegendehond (junior) en Evelijn van Zwieten (senior) hebben zich geplaatst voor het toestel balk. Adana was reserve op brug en balk, Anna-Lynn op brug, ze mochten helaas niet in actie komen. Voor Femke was de spanning net te hoog. Ze startte met een mooie wisselspagaat in combinatie met een spagaatsprong 1/2. Deze ging iets scheef waardoor ze viel. Haar radslag ving ze goed op waardoor ze haar Arabier ook stabiel kon landen. De jury was vooral onder de indruk van haar perfect uitgevoerde 1 1/2 pirouette en afsprong. Met een 9e plaats mag ze tevreden zijn! De voorgangers van Evelijn hadden moeite om op de balk te blijven staan, dit gaf een opening… Evelijn heeft er voor gekozen een salto als opsprong te doen, een risico waarbij het kwartje net de verkeerde kant uit viel. Vanaf de salto voorover op balk kom ze het weer goed oppakken en kwam de stabiliteit terug. Net te laat maar tevreden mag ze terug kijken op een 7e plaats!

WIK-FTC turnster Eline Bos pakt de Nederlandse titel op vloer

Waalwijk- Zaterdag 26 mei stonden Eline Bos en Roselin de Vries (junior D) in de Waalwijkse sporthal De Slagen om aan het bondskampioenschap turnen 3e divisie deel te nemen. Dit is het hoogst haalbare podium en daarom extra spannend om aan mee te doen. De tropische temperaturen van dit weekend zorgden voor nog een extra moeilijkheidsgraad, het was enorm warm in de zaal.
Naast de Nederlandse titelstrijd, mogen de beste 15 turnsters van vandaag ook meedoen aan de Ahoy-cup in Rotterdam, welke in juni wordt gehouden. Een extra leuke motivatie voor alle turnsters!

Roselin en Eline startten op sprong, er wordt hierbij over een 1.25 meter hoge pegasus gesprongen. Beide dames lieten een keurige ‘half in-heel uit’ zien, een goede start van de wedstrijd.
Bij de brug met ongelijke leggers kwam Eline haar oefening redelijk goed door, wat tot tevredenheid stemde. Roselin turnde een goede oefening waarbij ze vooral op ‘safe’ heeft gespeeld. Hierdoor viel de score iets lager uit dan gehoopt, desondanks wel een keurige oefening.
Op de 10 centimeter smalle evenwichtsbalk lieten beide dames veel vertrouwen zien tijdens het inturnen. Helaas lukte het niet helemaal tijdens de wedstrijd oefening en vielen ze er beide een keer af met de radslag, dit is een hele punt aftrek in de eindscore. Totaal onverwacht voor beide turnsters en de teleurstelling moest daarna ook even worden verwerkt.
Op het laatste toestel mochten ze nog één keer stralen op de vloer met hun oefening op muziek. Eline deed dit fantastisch en scoorde dan ook een 12.067. Dit geeft vertrouwen voor haar toestelfinale vloer later dit weekend. Roselin had zich voorgenomen alles uit de kan te halen tijdens haar vloeroefening en dit lukte dan ook zeer goed, een 11.967.

In het eindklassement werd Eline 29e en Roselin 11e. Roselin mag met deze plaatsing meedoen aan de Ahoy-cup in Rotterdam!

Zondag 27 mei stonden de toestelfinales op het programma. Tijdens deze wedstrijden kunnen de turnsters bondskampioen worden op de individuele toestellen. Roselin heeft zich geplaatst op het toestel balk en na de val van gisteren, was ze gebrand op een revanche. Echter lukt dit niet, de zenuwen waren toch iets te aanwezig en daardoor wilde de optimale oefening niet lukken. Roselin eindigde als 9e.

Eline had zich geplaatst voor haar favoriete toestel: vloer. Deze oefening ging met de meerkamp wedstrijd heel goed, dus dat gaf vertrouwen voor de toestelfinale. In een warme sporthal wist Eline een fantastische oefening neer te zetten en scoorde het hoogste cijfer van alle vloerfinalistes: goud én de Nederlandse titel voor Eline!

In juni staan er nog een aantal wedstrijden op het programma om het seizoen mee af te sluiten. De turnsters gaan zich daarop voorbereiden, nadat ze zijn bijgekomen van dit intensieve, warme en spannende weekend.